Լաբորատոր պայմաններում աճեցված միսը, որը պատրաստված է պողպատե տարաներում աճեցված հավի բջիջներից, այժմ պաշտոնապես կարող է արտադրվել և վաճառվել ԱՄՆ-ում:
Կալիֆոռնիայի երկու ընկերություններ՝ Upside Foods-ը և Good Meat-ը՝ Eat Just-ի դուստր ձեռնարկությունը, առաջինն են երկրում, որ լաբորատորիայում աճեցված մսի վաճառքի հավանություն են ստացել ԱՄՆ իշխանությունների կողմից:
Գյուղատնտեսության նախարարությունը (USDA) արտադրելու և վաճառելու է լաբորատորիայում աճեցված հավի արտադրանք, հայտնում է The Washington Post-ը:
Joinn Biologics-ը`Good Meat-ի արտադրական գործընկերը, նույնպես ստացել է մսի աճեցման թույլտվություն: Լաբորատոր պայմաններում աճեցված մսի արտադրության գործընթացը, որը կոչվում է նաև վերամշակված սնունդ, սկսվում է կենդանու հյուսվածքներից բջիջների նմուշառումից, հայտնում է ԱՄՆ գյուղատնտեսության նախարարությունը:
Բիլ Գեյթսն ասել է, որ կստիպի մարդկանց անցնել արհեստական մսի
Ընդ որում, բջիջների հավաքումը սովորաբար կենսական վնաս չի հասցնում եւ չի սպանում կենդանուն, նշում են դեպարտամենտում։ Այնուհետեւ դրանք ստուգվում եւ տեղափոխվում են մեծ պողպատե տարաների մեջ:
Տարարերը ծառայում են որպես կենսառեակտորներ, որտեղ բջիջներն արագորեն բազմանում են: Նրանց մակերեսը ծածկված է սննդանյութերով և սպիտակուցների աճի գործոններով: Դրա շնորհիվ բջիջները տարբերակվում են` ըստ մկանային, ճարպային և շարակցական հյուսվածքների, որոնք նման են սովորական հավին:
Տարբերակվելուց և <<հասունանալուց>> հետո բջիջները հավաքվում են տարաներից և պատրաստվում են սննդի արդյունաբերության և փաթեթավորման` սովորական մեխանիզմներով: Առայժմ լաբորատորիայում աճեցված հավը կարելի է համտեսել ռեստորաններում։
Upside Foods-ը համագործակցում է Դոմինիկ Կրենի` երեք աստղանի Atelier Crenn-ի սեփականատիրոջ հետ: Նա կմատուցի մշակված միս Սան Ֆրանցիսկոյի Crenn Bar-ում:
Good Meat-ի արտադրանքը կմատուցվի նաև հայտնի խոհարար Խոսե Անդրեսի՝ ընկերության տնօրենների խորհրդի անդամներից մեկի ռեստորանում:
Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում